Finnish Internet Forum 8. kerran
Suomen Internet-yhdistys, ulkoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunta järjestivät yhteistyökumppaneidensa kanssa Finnish Internet Forum -tilaisuuden Pikkuparlamentin auditoriossa 26.4. klo 8.30−14.00. Finnish Internet Forum järjestettiin nyt kahdeksannen kerran. Auditorio oli täynnä, verkkolähetyksellä oli lähes 400 katsojaa ja keskusteluun Twitter-seinällä osalistui lähes 80 henkilöä. Tilaisuuden juontajana oli Suomen Internet-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Mellin.
Finnish Internet Forumin avasi Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Thomas Blomqvist. Valiokunnan asiantuntijat tohtori Mikko Jakonen Jyväskylän yliopistosta, dosentti Mats Nylund Arcadasta ja dosentti Osmo Kuusi Aalto-yliopistosta esittlivät lyhyet katsaukset joihinkin valiokunnan käsittelemiin teemoihin, kuten vastatietoon, jakamistalouteen, alustatyöhön sekä radikaaleihin teknologioihin.
Finnish Internet Forum tarttui sitten ajankohtaisiin "totuuden jälkeisen ajan" ja valeuutisten teemaan. Paneelissa pohdittiin muun muassa, mikä kärjisti totuuden ja valheen ikivanhan vastakkainasettelun juuri nyt. Mikä on ollut internetin ja sosiaalisen median rooli tässä prosessissa? Panelisteina ovat tohtori Katja Valaskivi Tampereen yliopistosta, Faktabaarin ja Debattibaarin perustajiin kuuluva Mikko Salo, Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti sekä tutkija Salla-Maaria Laaksonen Helsingin Yliopistosta. Keskustelua moderoi SIY:n puheenjohtaja Yrjö Länsipuro
Toisena tärkeänä aiheena keskusteltiin anonyymiverkoista ja siitä, miten niiden haitat ja hyödyt voidaan saada tasapainoon.
Anonyymiverkot tarjoavat turvallisen viestintäkanavan lukemattomille verkonkäyttäjille. Erityisen tärkeitä ne ovat mm. sortohallintojen uhkaamille toisinajattelijoille ja sensitiivistä tietoa käsitteleville toimittajille. Esimerkiksi Tor-verkkoa käyttää aktiivisesti lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Mutta siellä toimii myös "pimeitä" eli kryptomarkkinoita, jotka tarjoavat erilaisia rikollisia tuotteita huumeista aseisiin ja varastetuista henkilötiedoista verkkohyökkäyksiin ja palveluna tarjottaviin haittaohjelmiin. Anonyymiverkoissa on myös lasten hyväksikäyttöön liittyvää sisältöä, josta Pelastakaa Lasten nettivihjeanalyytikot saavat ajoittain ilmoituksia.
Tor-asiantuntija Juha Nurmi Ahmiasta alusti anonyymiverkkojen mahdollistamasta yksityisyydensuojasta, Pelastakaa lapset ry:n Lapset ja digitaalinen media -yksikön päällikkö Antti Järventaus kertoi kryptomarkkinoista ja asiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen Pelastakaa Lasten nettivihjetyöstä. Antti Järventauksen ja Anniina Lundvallin moderoimassa paneelissa etsittiin uskottavaa lähestymistapaa anonyymiverkkojen haittojen ja hyötyjen tasapainottamiseksi. Paneelikeskusteluun osallistuvat myös komisario Sari Sarani Keskusrikospoliisista sekä Tapani Tarvainen, Effi ry:n varapuheenjohtaja.
Lopuksi professori Wolfgang Kleinwächter kertoi viimeaikaisista muutoksista internetin globaalissa hallinnassa, jonka eturivin akateemisiin asiantuntijoihin hän kuuluu. Yhdysvallat luopui internetin tunnisteita hallinnoivan IANA:n valvonnasta viime vuonna ja luovutti sen internetin globaalille monitoimijayhteisölle, jonka järjestäytyminen ja sisäänajo tähän rooliin on parhaillaan käynnissä. Yli kymmenen vuoden poliittisen kiistelyn jälkeen internetin tunnisteiden hallinta - "governance of the internet" - on saatu eräänlaiseen suvantivaiheeseen, mutta samalla sen käyttöön ja sisältöön liittyvät ongelmat - "governance on the internet" ovat moninkertaistuneet, monimutkaistuneet ja nousseet yhä akuutimmalle tasolla. Kleinwächter heitti ilmaan ajatuksen niiden niputtamisesta kolmeen-neljään koriin Helsinki-prosessin malliin ja käsittelystä monitoimijakokoonpanossa valtioiden, yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan kesken.
Tilaisuuden tallenne: https://down0-80133-down0.dna.qbrick.com/80133-down0/ncode/2017-04-26/2017-04-26_09_00_432p_2795e0ec.mp4
-
- Käyttäjän Suomen Internet-yhdistys blogi
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi